SAM 4691baranymarab

IMG 20200927 124839 1b

IMG 20200927 142206b

IMG 20200927 152358 1b

IMG 20200927 152755b

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéje

2020. szeptember 25-27.

Kecskekő Családi Műhely

 

2040 Budaörs, Kecskekő utca 15.

telefonszám36/30/6106065                                              

email cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Mesterségek találkozása II.

 

1. Mesterség-bemutató tartása

 

A csuhé és a bőr tulajdonságainak bemutatása, az azonosságok és különbözőségek kiemelése a két anyag tulajdonságait illetően. A csuhét áztatás után, nedvesen lehet feldolgozni. A növényi cserzésű bőrök szintén jobban megmunkálhatók nedvesítés után.

A nedvesen felvett formát száradás után is megőrzik.

A két anyag hagyományos megmunkálásának módjai közül a együttesen alkalmazható technikákra irányítjuk most a figyelmet. Múzeumi gyűjtemények műtárgyainak képanyaga mellett, saját gyűjtésű régi tárgyakkal és magunk alkotta valódi tárgyakkal tudjuk szemléltetni és alátámasztani az elméletben elmondottakat.

A mesterség-bemutató rávilágít a csuhé és a bőr alkalmazásának történetére is a hagyományban.

Célunk az, -ahogy azt a tavalyi évben már elkezdtük, - hogy megmutassuk e két anyag együttes alkalmazásával milyen újszerű hatások érhetők el. Milyen szervesen össze tud kapcsolódni a két anyag egy tárgyon belül.

Az idei évben folytatjuk az elkezdett munkát és a tavalyi tudásra épülő új ismeretekkel bővítjük a résztvevők tudását.

A csuhé és a bőr hagyományos megmunkálásának bemutatása mellett egy lehetséges, modern gondolkodásmódot szeretnénk megismertetni a résztvevőkkel. Mivel a két eltérő minőségű anyag jól kiegészíti egymást, az együttes alkalmazásukkal esztétikus és praktikus a mai tárgykultúrához és ízléshez is illő tárgyakat hozhatunk létre.

 

2. Kézműves foglalkozás

 

A műhely felszereltsége megfelelő a kézműves foglalkozás megtartására,az alapanyagok egy részét, valamint a szerszámokat ,eszközöket saját forrásból biztosítjuk.

A foglalkozás során arra nyílik lehetőségük a résztvevőknek, hogy megismerkedjenek a valóságban is a két eltérő tulajdonságú alapanyaggal. Kipróbáljanak néhány újszerű megoldást az együttes alkalmazásra, begyakoroljanak egy- egy technikát. Megtanulják a helyes szerszámhasználatot, ügyelve a balesetek elkerülésére.

A kézműves foglalkozás a mesterség-bemutató tematikájára épülő gyakorlati foglalkozás.

A résztvevők az itt elsajátított technikákkal képesek lesznek a két délutánt magába foglaló tanfolyamon saját ötleteiket is megvalósítani.

 

3. Tanfolyam a két anyag: a bőr és a csuhé együttes alkalmazására kis tárgyakon, ékszereken,tokokon

A tanfolyam első felében (1-6 óra ) a résztvevők a beáztatott csuhéból elkészítik a csuhé alapot, ami egy hat óra alatt elkészíthető kis csuhé kosárka. Ehhez famintát használunk, hogy a formája egyenletes és szabályos legyen. Különböző méretű és formájú kaptafák közül választhatnak a jelentkezők. Csomózott technikával mintázott, növényi festett csuhéból készítjük a kosárkát. Mivel a csuhé növényi festékkel jól színezhető, a kosárka geometrikusan mintázott is lehet. Ez választható lehetőség.

Erre a tanfolyam következő napján ( 7-12 óra ) bőr szegőt, felfüggesztést és záródást készítenek. A bőr vastagságát az elkészült kis kosárka méretéhez igazodva határozzuk meg. A bőr kiegészítőknek színben is illeszkedniük kell a készülő tárgyhoz. Ezek a kiegészítők lehetnek szélmegerősítő szegők, sodratok, bőrgombok vagy gömbölyű négyes fonatok.

A bőr kiegészítők a kosárka szélmegerősítését, a felfüggesztését illetve a záródását szolgálhatják.

A program résztvevői választhatnak a csuhé kosár, illetve a sodrott csuhé ékszer elkészítése között. Az ékszernél a résztvevők szabadon eldönthetik, hogy a két anyag közül melyik milyen arányban szerepeljen a készülő tárgyon. A két anyag aránya meghatározza a készítendő ékszer karakterét, stílusát. bőrszíjat bőrgombbal

A csuhé alkotásokhoz fonott, sodratot, vagy sallangozott felfüggesztőt is lehet választani.

A programot szakmai vetítéssel színesítjük.

 

Tanít: Bárány Mara és Terényi Gyöngy népi iparművészek

 

Rendezvény pontos időpontja, ill. nyitva tartás: 2020 09 26 10-19.óráig, 2020 09 27 10-19 óráig

Mozgáskorlátozottak által nem látogatható.