DSCN9970-reguly

karcsipogireguly

DSCN9900-reguly

DSCN9975

IMG 20200926 112949

IMG 20200926 113839

Zirci Zöld 2020.09.25 6

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéje

2020. szeptember 25-27.

 

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

 

8420 Zirc, Rákóczi tér 10.

Elérhetőség, ahol bővebb információhoz juthat az érdeklődő:

telefonszám: 06302376493                                        

email cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

honlap:  http://regulymuzeum.hu/

facebook:  www.facebook.com/regulymuzeum

 

 Alkotás. Közösség. Kikapcsolódás. Alkotóházak Hétvégéje a Reguly Antal

Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

 

2020. szeptember végén kétnapos programot kínálunk azok számára, akik igazi, elmélyült alkotásra vágynak. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház műhelyeiben többféle kézműves mesterség oktatására kerül sor kis létszámú (6 fős) csoportok számára. Célunk, hogy a jelentkezők egy adott tárgy elkészítésének folyamata által elmélyülhessenek a népi kézművesség egy-egy területében. A három-három órás kézműves-foglalkozásokat kis létszámban hirdetjük meg, mert hiszünk abban, hogy az alkotómunkának a személyes sikerélményen túl közösségteremtő ereje is van, ha ezt a megfelelő körülményekkel lehetővé tesszük. A 2019-es évre teljes egészében felújított alkotóházi műhelyeinkben kosárfonó, szövő, bőrműves és nemezkészítő alkalmakra várjuk az érdeklődőket. A pénteki és szombati kézműves blokkok mellett előadás színesíti a hétvége programját: Fodróczi Kármen a franciaországi Barie-ban a perigordi kosár készítését, az olaszországi Prelá-ban a spirális technikát tanulmányozta. Erről és korábbi dániai ösztöndíjas tapasztalatairól mesél az érdeklődőknek. A téma egyúttal kapcsolódik a fenntarthatósághoz is, hiszen egyre nagyobb értéke van a saját készítésű tárgyaknak, különösen, ha azok természetes anyagokból készülnek. Az előadás ezért jól illeszkedik egy másik programhoz: a helyi és környékbeli érdeklődőkből álló természetvédelmi önképzőkör, a Zirci Zöld előadássorozatához.

 

2020. szeptember 25. péntek

 

* 13- 17 óráig: Európai kosárfonási technikák haladóknak. Spirális technikával készítenek a jelentkezők kosarat Fodróczi Kármen vezetésével.

* 18 órától Fodróczi Kármen előadása Régi-új zöld alapanyag: a fűzvessző és ami abból készül címmel

 

2020. szeptember 26. szombat

 

* 9-12 óráig: Nemezelés. A résztvevők finomszálú, színes gyapjúból készíthetnek el egy kisebb nemez tolltartót. Oktató: Marton Károly, Marton-Bőczy Boglárka

* 9-13 óráig: Európai kosráfonási technikák haladóknak. Spirális technikával készítenek a jelentkezők kosarat Fodróczi Kármen vezetésével.

* 14-17 óráig: Kézi szövés. Szövő kártya és szádfa segítségével a szalagszövés technikájával ismerkedhetnek meg a jelentkezők. Oktató: B. Dobos Teréz

* 14-17 óráig: Bőrözés. Opcionálisan két tárgy készíthető el az alábbiak közül.
1. Ékszerkészítés (karkötő, nyaklánc) különböző fűzések, szironyozások, fonások díszítésével. Szálvágás, alapanyag előkészítésének lehetőségei, megismerése.

2. Kulcstartó készítése kézi varrással. Eszközök, alapanyagok megismerése. Kézi varrás - szíjgyártó-varrás megismerése, elsajátítása.

3. Díszítési mód - nyomódúcos díszítés megismerése. Ékszerkészítési lehetőség- medalion készítése.

Oktató: Gáspár Marianna

 

Rendezvény pontos helyszíne:  

Fodróczi Kármen: Régi-új zöld alapanyag: a fűzvessző és ami abból készül c. előadás MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, közművelődési terem; 8420 Zirc, Rákóczi tér 3-5.

 

Mozgáskorlátozottak által látogatható.