There are no translations available.

europeennes-dart ahaz-logo nesz-logo hagyhaza-logo

 

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák

VI. Országos Hétvégéje

2019. április 5-6-7.

„A népi kézművesség, mint a helyi értékek kézjegye

Az európai rendezvényhez csatlakozva hatodik alkalommal szerveztük meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét április 5. és 7. között. A rendezvény célja volt a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a helyi kézműves közösségek kialakulásának és megerősödésének segítése.

Ezen a három napon országszerte megnyíltak a kézműves alkotóházak,műhelygalériák és műhelyek. A program keretében az érdeklődők megismerkedhettek a népi kézművesség különböző ágaival, kiállításokat tekinthettek meg, előadásokon, filmvetítéseken, képzéseken, tanácskozásokon, mesterség bemutatókon, kézműves foglalkozásokon is részt vehettek az érdeklődők. Megismerkedhetnek többek között a bőrművességgel, több tájegység hímzéseivel, a csipkeveréssel, nemezeléssel, a fonással, szövéssel, fazekassággal, fafaragással, kötélveréssel, és mivel épp Húsvét előtt zajlott az esemény, több helyszínen a tojásfestés hagyományaival is megismerkedhettek, és húsvéti kalácsot is süthettek.

Az egyes helyszínek részletes programjairól a rendezvényt szervező Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete honlapján tájékozódhattak az érdeklődők. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége kapcsolata révén csatlakoztunk az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz.

Az ország 56 helyszínén lehetett a programokon részt venni. A látogatók száma jelentősen több volt, mint az előző években.  

14 év alatt 32 %

14-25 éves 17 %

26-60 éves 29 %

60 év felett 22 %

Összes látogatószám: 7214 fő

Sajtómegjelenések: TV1 országos lefedettség - élő riport a rendezvény előtt, majd 6                          

                                                                           helyszínről élő tudósítás

                               Rádió riport: Kossuth Rádió – országos lefedettség,

                                 írott sajtó: MTI – országos megjelenés

                                 helyi sajtó: TV, rádió, írott sajtó megjelenés: 100 fölötti