There are no translations available.

 ahazak.huembléma1

 Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

  8900 Zalaegerszeg, Gébárti tó Hrsz.: 0737

___________________________________________________________________________

VI. Konferencia a Népi Kézműves Alkotóházakról

Nádudvar, 2015. november 14-15.

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete immár hatodik alkalommal rendezte meg konferenciáját. A mostani konferencia a nemzeti értékek témakörét járta körül, a helyszín ezúttal Nádudvaron az Ady Endre Művelődési Központ volt.

 

 

A konferencia első előadója Antal Andrea a Földművelésügyi Minisztérium, Hungarikum Főosztály főosztályvezető helyettese volt. Előadásában bemutatta a hungarikum törvény előzményeit, magát a törvényt, a Nemzeti értékpiramist, a Hungarikum Bizottság működését, feladatait. Szó esett a hungarikum védjegy anomáliáiról, használatának mikéntjéről. Felmerült a kérdés, hogy miért jó hungarikumnak lenni. Az előadás után lehetősége volt a hallgatóságnak a felmerült kérdések megvitatására.

Ezt követően került sor Sotkó Levente Attila a Nemzeti Művelődési Intézet Módszertani Fejlesztési Osztály osztályvezetőjének előadására, melyben bemutatta a képviselt intézményt, valamint feladatait ezen a területen. Majd a Hungarikum törvény alapján az ennek mellékletét képező adatlapról beszélt, melynek során rávilágított olyan gyakorlati kérdésekre, hogy ki fogalmazza meg a beterjesztendő érték adatlapját, miért szükséges ez, mi lehet a cél ezzel kapcsolatosan. Külön kiemelte az értékgyűjtés módszereit, valamint annak közösség építő szerepét. Az előadás után lehetősége volt a hallgatóságnak kérdéseket feltenni az előadóhoz.

A nap további programját képezte a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolájában tett látogatás, ahol bemutatták a konferencia résztvevőinek magát az épületet, a műhelyeket és az iskolában folyó munkát egyaránt.

Az est folyamán került sor Fazekas Ferenc Népi iparművész nádudvari fazekas tagtársunk „Párhuzamok” című jubileumi kiállításának megnyitására.

A második nap programja Komjáthi Tamásné a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnökének előadásával vette kezdetét. Prezentációjában bemutatta a szellemi kulturális örökség és a nemzeti érték közötti kapcsolatot, mely fontos az összefüggések megértéséhez. Kiemelte, hogy legfontosabb a helyi értékek összegyűjtése, hiszen ez a helyi identitás megerősítésének nagyon fontos eszköze lehet, és közösségépítő szerepe van. Az előadás párbeszéddé alakult, melynek során az adatlap kitöltésének gyakorlati megvalósításához kaptunk tanácsokat, valamint az alkotóházak szempontjából lehetséges lépések megbeszélésére is sor került. Az alkotóházak lehetséges szerepére az értékgyűjtő munkában is kitértünk.

Ezt követte Péterfi Mónika a kézműves alkotóházak gazdálkodásáról és lehetséges vállalkozási tevékenységéről tartott előadása, mely szintén párbeszéddé alakult át.

A nap további részében megismerhettük a nádudvari Fazekas fazekas család műhelygalériáit, így Fazekas Lajos, Fazekas Ferenc, Fazekas István és ifj. Fazekas István által magánkezdeményezésben működő helyszíneket.

A konferencia a jelenlévők nagy aktivitásával zajlott le, az egyesület szempontjából további feladatokat határozott meg.

DSC 0014b

DSC 0024b

DSC 0037b

DSC 0047b

DSC 0062b

DSC 0070b

DSC 0089b

DSC 0138b

DSC 0163b