There are no translations available.

 TV Spot      

Riport a HírTv-ben:

        http://mno.hu/videok/121773

        

A sajtóból: 

Az innováció helyszíneként mutatkoznak be a népi alkotóházak a hétvégén
 MTI 2015. március 23. 

 Az innováció helyszíneként mutatkoznak be a népművészeti műhelyek a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. országos hétvégéjén péntektől vasárnapig.

A francia kezdeményezésű európai sorozathoz második alkalommal csatlakozott Magyarország. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülte szervezésében idén 66 helyszínen várják műhelybemutatókkal, előadásokkal, foglalkozásokkal az érdeklődőket. Az eseménynek a hagyományőrzésen túl célja, hogy kapcsolódási pontokat keressen és találjon a társadalom szélesebb rétegeivel - hangzott el a program hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatója felidézte, hogy Magyarország 2012-ben több európai országgal együtt csatlakozott először a párizsi székhelyű Institut National des Métiers d’Art (INMA) által elindított Európai Művészet és Kézművesség Napjai kezdeményezéshez, amelynek központi témája idén az innováció helyszíneiként bemutatni a népművészeti alkotóhelyeket. 

"Ennek a tematikus hétvégének az a célja, hogy ráirányítsák egy-egy művészeti ágra, a népi alkotóházakra és a kézművesek műhelyeire a figyelmet és bemutassák, hogy az identitás megőrzésének szempontjából milyen fontosak ezek a helyszínek" - emelte ki.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője elmondta: intézményükben a hagyományos mestermunkák mellett azért kaptak helyet immár másfél éve a modern alkotások is, hogy bemutassák, hogyan emelhetők át megfelelő minőségben és formában a hagyomány elemei a mai ember környezet- és öltözködés kultúrájába. Ehhez kapcsolódva az év folyamán több alkalommal is számos olyan programot és műhelyfoglalkozást szerveznek, amelyeken a különböző mesterségek képviselői egymástól inspirálódhatnak, tanulhatnak. 

Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete elnöke hangsúlyozta: az alkotóházak, nyitott műhelyek feladata, hogy ezen a hétvégén olyan programokkal jelentkezzenek, amelyekben a helyi kézműves termék mint érték megjelenhet.

Kiemelte, hogy két megye kivételével az ország minden pontján rendeznek foglalkozásokat, bemutatókat, előadásokat, ezekről részletesen az Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA), a NESZ és az alkotóházi egyesület honlapján is lehet tájékozódni.

 

 

felhiv2015

 

 

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. Országos Hétvégéje

2015. március 27-28-29.

       

Rendezők: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

                  Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ)

Cél: A helyi kézműves termékek, értékek középpontba helyezése.

Ezt a kezdeményezést a párizsi székhelyű INMA (Institut National des Métiers d’Art) indította el kilenc évvel ezelőtt. 2012-ben több európai ország is csatlakozott, többek között Magyarország is a Népművészeti Egyesületek Szövetségével.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA) idei témája „Az innováció helyszínei”, melynek jegyében idén is megrendezésre kerül a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. Országos Hétvégéje. Célunk továbbá, hogy az elmúlt évben csatlakozott 59 résztvevőn túl, még több helyszínt vonjunk be az ország területéről.

Az alkotóházak, nyitott műhelyek feladata, hogy e hétvége folyamán saját programokkal jelentkezzenek, ahol a programban a helyi kézműves termék, érték megjelenhet.

Az egyes helyszínek részletes programja ismét felkerül az Európai Művészet és Kézművesség Napjai, azaz JEMA, a NESZ és az alkotóházi egyesület honlapjára, ahonnan a látogatók tájékozódni tudnak.

Mindezzel szeretnénk felhívni a figyelmet e házak, műhelyek létére, hogy megmutathassuk, milyen fontos értékek hordozói azok a létesítmények, amelyek a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek pedig a megörökölt tudás képviselői és megújítói.

Az országos rendezvény ez évben március 27-28-29-én kerül megrendezésre, amikor országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelyek és gyerekek, felnőttek, családok ismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel.

A rendezvényhez csatlakozni lehet március 20-ig, a www.ahazak.hu és a www.nesz.hu honlapokon közzétett adatlap kitöltésével. Az adatlapot az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it email címre várjuk. Bővebb felvilágosítás kérhető a +36-92-312744, vagy a +36-20-5568086 telefonszámokon.

Adatlap letöltése