There are no translations available.

Gyöngyharmat Kézművesház

Terényi Gyöngy bőrműves iparművész

7763 Áta, Kossuth utca 49.

Mobil: +36 20/447-52-78

honlap:

www.gyike.hu

e-mail:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

terenyi1

terenyi2

 

terenyi3

terenyi4

terenyi5

A bőrművességnek azt az ágát képviselem, mely visszanyúlik a magyarság és az egyetemes bőrmegmunkálás hagyományaihoz, ősi technikáihoz. Elsősorban használati tárgyakat készítek kézműves eljárással, a mai kor igényeinek megfelelően. Gépeket nem használok, kézzel varrottak, fűzöttek munkáim.

Az aprópénzes bőrzacskótól a hátizsákig, a bicskatoktól a mappáig mindenféle bőrtárgyat készítek vásárra és egyedi megrendelésre is. Leggyakrabban készített tárgy típusaim: övek, tarsolyok, táskák, tarisznyák, erszények és bőrzacskók. A formák kialakítása és a technikák megválasztása munkáimon összhangban van a mai, funkció szabta követelményekkel. Fontosnak tartom, hogy szélesebb körben megismertessem a népi tradíciót, az éltető hagyományt.

2016. elején jelenik meg könyvem Bőrmunkák címmel a Cser Kiadó gondozásában. Remélem, a kezdő és a már gyakorlott bőrművesek mellett az érdeklődők is sok hasznosat találnak majd benne. 

Közel egy évtizede a bőrművességet oktatom is, a budapesti Hagyományok Házában.

2015-ben nyitotta meg kapuit a Gyöngyharmat Kézművesház Átán. A melléképületekből rusztikusan kialakított, hangulatos helyiségekben zajló nyári alkotótáborokban a bőrművesség mellett a népi kézművesség más ágaiban is kipróbálhatják magukat az érdeklődők. A családi táborokban külön foglakozásokon vehetnek részt a gyerekek, míg a szülők nyugodtan alkothatnak. Tavasztól őszig kis csoportos intenzív alkotó hétvégéket szervezünk, melyre szeretettel  várjuk a jelentkezőket.