There are no translations available.

Királd, Kossuth utca 47.

Mobil: +36 30 558 5926

 https://www.facebook.com/Muvesztanya/

 http://muvesztanya.com/

 

muvesztanya6-P1100136b

muvesztanya2b

muvesztanya3b

muvesztanya4

Az Ózd térségében élők egyik igen komoly – még alig felfedezetett és kiaknázott– kulturális értéke a barkóság öröksége. A Néprajzi Múzeumban is összesen 7 db tárgyi emléket őriznek, pedig van mire büszkének lennünk! De kik is a barkók? Észak-Borsod két részre osztható: egyrészt a különleges, máig hitelesen megőrzött gömöri térségre, másrészt az identitásukat elfeledett barkókra. A barkó népcsoport a palócok egy igen zárt közössége, különleges motívumvilággal, ami a helyi vaskohászat hatására hamar elpolgáriasodott; így a barkók szokásaikból is korán „kivetkőztek”.

muvesztanya5-barkok

2008-ban, fiatalok kezdeményezésére alakult meg a KREATIVY Nonprofit Kft, létrejötte a Kamaszparlament munkájának köszönhető. Az évek során felnőtt egy nemzedék, olyan fiatalok, akiknek célja volt helyi kezdeményezések elindítása, melyek elősegítik térségben maradásukat. A fiatalok egyhangúlag támogatták helyi hagyományaink, gyökereink megőrzését –kiemelt figyelmet fordítva az elfelejtett barkó értékekre-, továbbörökítését, esetleges megújítását. Ennek a közös munkának köszönhető a Művésztanya létrehozása, mely 2012-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Egy sorsdöntő találkozásnak köszönhetően –Beszprémy Katalinnal, a Hagyományok Háza szakmai vezetőjével- a korábbi kezdeményezéseink a barkóság újrafelfedezése érdekében értelmet nyertek.

2014 februárjában indult útjának a mesterségtanulás képzésünk a Hagyományok Háza Mestereivel:

Beszprémy Katalin és Illés Vanda a hímzést és viseletvarrást, Pintér Piroska a szövést, Ament Éva a bútorestést. A képzés keretében használati tárgyak készültek, a tervezéstől a kivitelezésig a Mesterek rendkívül széleskörű tudást osztottak meg a 20 Inassal. A képzés eredményeként minőségi helyi termékek születtek. A projekt részeként Molnár-Madarász Melinda (Meyke) helyi fényképek és minták alapján barkó ruhát tervezett, melyet Sebestyén Márta a Felszállott a páva egyik középdöntőjében is viselt. 2015 októberében indult útjának bőrműves tanfolyamunk Lukovszky Ilona népi iparművész vezetésével.

Portékáink között zsűrizett termékek is találhatók. 2014-ben indultunk aMagyar Kézművességért Alapítvány pályázatán, melyen a Művésztanya alkotó csapata a 243 pályázó közül a 45 díjazott között lett. A 2014-es Betlehemi Jászol pályázaton szintén díjazottak lettünk. 2015-bencsatlakoztunk a nemzeti parkok védjegyrendszeréhez, nemcsak termékekre, de termékcsoportokra is megkaptunk a Bükki Nemzeti Park védjegyét.

Az út amit megtettünk, csodákkal vezérelt, de még sok kihívás és tennivaló áll előttünk a barkók újraélesztése érdekében.

 

Forrás:

 http://muvesztanya.com/