Hagyományok Háza - Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és Nyitott Műhely - Budapest

1980. január 01

001 DSC 1886

002 DSC 2039

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hete
2022. március 26. - április 3.

Hagyományok Háza - Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és Nyitott Műhely


1011 Budapest Fő u. 6.

kontakt személy és telefonszám: Farkas Réka, 06703772236
email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.hagyomanyokhaza.hu
facebook: https://www.facebook.com/hagyomanyokhaza


Kiállítás, tárlatvezetés, mesterségbemutató


Játéktól a mesterségig kiállítás – tárlatvezetés

2022. március 31. csütörtök 15:00

Kiállításunk a Hagyományok Háza utóbbi éveiben végzett csipkekészítő, nemezkészítő, népi bőrműves, kosárfonó, szőnyegszövő és gyékény-szalma-csuhé tárgykészítő hallgatóinak kézműves remekeit mutatja be.

Március 31-én 15 órakor Benedek Krisztina, a Népművészeti Módszertani Műhely képzésekért felelős kézműves osztályának munkatársa tart tárlatvezetést a kiállításban, amelyen a tárgyakon keresztül mutatja be a Hagyomány Háza tárgyalkotó népművészetünk fenntartására irányuló hivatását. 

Az eddigi legnagyobb tárlaton a számos magas technikai megvalósítással elkészített tárgy és vizsgaremek mellett megtekinthetőek a rövidebb tanfolyamokon készült munkák is, amelyeken keresztül betekintést nyerhetünk az alkotási folyamat különleges világába, a kezdetektől a kifogástalan minőségű alkotásig.

Kiállításunkon régi hagyományainkra épülő, mai tárgykultúránkba illeszkedő használati tárgyakkal, viseletdarabokkal, játékokkal és más érdekes alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Szakmai képzésük országosan is kiemelkedő a hagyományos kézműves szakmák oktatása tekintetében. Hallgatóink sikereinek elismeréseképpen többen rendelkeznek Népi Iparművész vagy Népművészet Ifjú Mestere címmel, illetve Gránátalma díjjal. 

A tárlatvezetésekre online vagy telefonon lehet bejelentkezni.

Online regisztráció

A tárlatvezetések ára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban:
a múzeumi belépőjegy ára

Teljes árú: 600 Ft

Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 300 Ft

Kiállítás oldala: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeum/program/jatektol-mestersegig-1

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel

Mézesbábos, karikás ostoros, mázas-cserepes, gyapjú tulipános élménytár

A kiállítás célja, hogy néhány népi mesterséget – a mézeskalácskészítést, fazekasságot, nemezelést - és a pásztorélethez kapcsolódó népművészetet és néptáncot több érzékszervünkre hatóan, interaktívan mutassunk be. A kiállítás lehetőséget biztosít az érzékszervi fogyatékkal élő látogatók fogadására és múzeumpedagógiai foglalkoztatására.

A Hagyományok Háza 2019 óta stratégiai partnerként vesz rész a TOMIMEUS elnevezésű projektben. A program elsődleges célja, hogy nemzetközi partnerintézményekkel (Romániából, Görögországból, Törökországból, Bosznia-Hercegovinából, Magyarországról) közösen olyan múzeumi gyakorlatot hozzunk létre, amely a 21. századi elvárásoknak megfelelően multiszenzoros (több érzékszervünkre ható) és inkluzív (azaz befogadó) formát eredményez. A jövőben a kiállítás kiegészítőjeként olyan múzeumpedagógiai foglalkozássorozatot valósítunk meg, amely az érzékszervi fogyatékkal élő gyermekek számára múzeumi környezetben, műtárgyakkal és demonstrációs tárgyakkal, játékokkal ismeretközvetítő és interaktív tanulási formát biztosít.

további információ: Gál Boglárka, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeum/program/illatok-izek-formak-nezd-kezzel-lasd-szivvel

Mesterségbemutató a Nyitott műhelyben:

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található Nyitott Műhely egy olyan különleges hely, ahol bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük a kortárs népművészet, népi iparművészet mesterségeit, alkotófolyamatait.

A látogató közvetlenül a mesterektől ismerheti meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. A műhelyben szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfű

zők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak, és tartanak naponta a múzeumi nyitvatartási időben bemutatót az egyéni és (iskolai) csoportos látogatók számára. Egyszerre több alkotó is dolgozik a műhelyben, így a betérők egy látogatás alkalmával különböző mesterségek fortélyait ismerhetik meg.

2022. március 26-án 12:00-16:00-ig Kovács Kata csuhékészítő és gyékényszövő mester szatyrot készít szövőszéken. https://hagyomanyokhaza.hu/hu/kovacskata

Nyílt nap a Hagyományok Háza  tojásfestő tanfolyamán 2022.03.26-án 10:00-16:00-ig.

Az alkalom során a látogatók nyílt nap keretében betekinthetnek a tojás festő tanfolyam menetébe. Oktató: Jókainé Gombosi Beatrix tojásfestő népi iparművész

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/oktatas/program/tojasfesto-tanfolyam


Rendezvény időpontja, nyitva tartás:

A kiállítás nyitvatartása:

kedd- szombat 10:00-17:00-ig

2022.március 26. szombat 12:00-16:00 (mesterésgbemutató)

2022.március 31. csütörtök 15:00, (tárlatvezetés)

Mozgáskorlátozottak által látogatható.Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete


Prokné Tirner Gyöngyi, Devecz Erzsébet

 • Email:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • Tel:
  0692312744
 • Mobil:

  +36205568086

  +36309464094

© 2021 Ahazak.hu