Skip to main content

A kézművesség világnapja 2023 - Debreceni és Hajdú-BIhar Megyei Népművészeti Egyesület

2023. június 05


A kézművesség világnapján, a Kézműves Világtanács (World Crafts Council, mint az UNESCO tagszervezete) 1964-ben New Yorkban e napon történő megalakulására emlékezünk meg június 10-én. A tanácsnak a következő célokat kell követnie: A kézművesek bátorítása, segítése, valamint szakmai és információs tudás szintjük emelése az egyes tagországok eltérő kulturális hátterével kapcsolatban. További cél, hogy elősegítsék a kézművesség iránti nemzetközi érdeklődést és ösztönözzék a kapcsolatokat a különböző országok kézművesei között.
Egyesületünk is csatlakozva e nemzetközi emléknaphoz, fontosnak tartja, hogy bemutatásra kerüljenek azok az esetünkben népi kézműves alkotók, alkotások, alkotói helyszínek, amelyek nemzetünk gazdag és sajátos kultúráját képviselik. Először teszünk erre kísérletet, gondolva arra hogy az évek során ez egy jelentős eseménnyé váljon hazánkban.


A Népi Mesterségek Háza csapata (Debreceni és Hajdú-BIhar Megyei Népművészeti Egyesület) Sáránd községben tartja a Kézművesek Világnapja alkalmával szervezett programját.
A helyi Kézműves Porta 14.00-18.00 óráig "Kézművesség korhatár nélkül" címet viselő foglalkozás sorozatot tart. Óránként 1 mesterséget mutatunk be és kezdeményezzük minden érdeklődőnek a bekapcsolódást. 'Moderátor" Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző népi iparművész, egyesületünk titkára.