Skip to main content

Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület

1980. január 01

Telefon: +36 30 402 8383

E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Posta cím: 5200, Törökszentmiklós, Széchenyi út 134.

Az alkotóház címe: 5200, Törökszentmiklós, Kutas Bálint út 7. ( a buszpályaudvarral szemben)

Az egyesületünket kézművesek alakították meg 2004-ben Törökszentmiklóson, jelenlegi tagjaink a kézművesség számtalan ágával foglalkoznak (pl.: csipkeverés, hímzés, szövés, nemezelés, fajáték készítés, babakészítés, mézeskalács készítés, népi ékszerkészítés, gyertyamártás, szalmafonás, faművesség stb.) ill. már megalakulásunk után csatlakoztak hozzánk néptáncot szerető és mívelő emberek is. Az eltelt évek alatt számos tagunk végezte el a játszóház vezetői képzést, lett kézműves szakmunkás és a szakma oktatója. Rendszeresen zsűriztetjük munkáinkat a Népi Iparművészeti Tanácsnál és az Iparművészeti Lektorátusnál.

Fő célunknak tekintjük, a magyar népi és kézműves hagyományok, tevékenységek, magyar tánchagyományok felkutatását, megismertetését, megszerettetését, közművelődési tevékenységek szervezését.

Munkásságunkat és főcélunk megvalósítását segíti, hogy többségünk pedagógus (óvónő, általános iskolai tanító és tanár, középiskolai tanár), de van közművelődési szakember, művelődésszervező is tagjaink között; ebből kifolyólag tudjuk garantálni oktatásunk, foglalkozásaink színvonalát ill. rendezvényeink sikerességét, gyermek és ifjúság közeliségét.

2

Egyesületünk az alábbi feladatkörökben tevékenykedik:
 1. hagyományok kutatása, archiválása, felelevenítése, ismeretek terjesztése, oktatása, hagyományok ápolása;
 2. játszóházak, szakkörök, foglalkozások, alkotókörök, táborok, egyéb művészeti tevékenységek szervezése a gyermek és ifjúsági korosztály számára;
 3. fesztivál jellegű programok szervezése, lebonyolítása;
 4. kiállítás szervezése, lebonyolítása;
 5. táncházak, népzenei esték szervezése, lebonyolítása;
 6. együttműködés hazai és külföldi társszervezetekkel és intézményekkel;
 7. felnőtt népművészeti, kézműves és néptánc oktatás-képzés.
Az Egyesület a közhasznú szolgáltatásait az Egyesület tagjain kívül Törökszentmiklós lakosságának, valamint a térség és Magyarország lakosságának nyújtja.

Az Egyesület programtípusai:
 1. Játszóházak: a kézműves foglalkozások témája kapcsolódik az aktuális ünnepkörhöz, évszakhoz.
 2. Inas Kukkolda: a kézműves mesterségekbe engedi a hetedikeseket és nyolcadikosokat, illetve középiskolásokat „direkt" szervezett kézműves foglalkozások keretében acélból, hogy megmutassuk ennek a korosztálynak, hogy nem olyan „ciki" kézműveskedni.
 3. Inasképző szakkörök, tanfolyamok, táborok: egy kézműves mesterség alapjainak elsajátítás, felső tagozatos és középiskolás diákoknak, illetve felnőtteknek.
 4. Szünidei Kuckó: egy hetes nyári, nem bentlakásos tábor általános iskolás gyerekek számára, ahol mindennap különböző kézműves mesterséggel, néptánccal, népi játékokkal és hagyományokkal ismerkednek meg.
 5. Kolompos Színház/Gyerekszínház és táncház + Családi Bütykölde: gyerekeknek szóló előadás, gyakran táncházzal együtt, utána a Bütyköldében a darab „témájához" kapcsolódó tárgyak készítése.
 6. Pályázatok óvodások és iskolások részére.
 7. Rendezvényeken a Bütykölde (kézműves foglalkozások), a Játékház (játékokkal felszerelt „ház" a kisebb gyerekek számára) és/vagy a „Parasztolimpia" (népi játékokból álló vetélkedő) üzemeltetése.
Jövőbeli céljaink:
 1. kistérségi centrum létrehozása a kézművesség, a népi kultúra és a néptánc területén;
 2. az ifjúsági és fiatal korosztály számára folyamatos kulturális és közművelődési tevékenységek szervezése;
 3. tagjaink számára a lehető legtöbb erkölcsi, szakmai és anyagi támogatást megadni szakmai fejlődésük érdekében (képzésekkel, pályázati lehetőségekkel, szakmai tanulmányutakkal belföldre és külföldre egyaránt);
 4. OKJ-s és akkreditált kézműves, szakmai képzések megszervezése, lebonyolítása;
 5. a hazai és nemzetközi kulturális turizmus megerősítése Törökszentmiklóson és kistérségében;
 6. Alkotóház létrehozása, üzemeltetése Törökszentmiklóson.
 7. A kistérségben élő fiatal népművészettel foglalkozó személyek felkutatása, összefogása; országos hálózatba való bekapcsolása.


Forrás: www.aparolfiura.hu