Skip to main content

Fügedi Márta Népművészeti Egyesület - Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóház

2023. március 10Cím: 3534 Miskolc, Nagy Lajos király út 18

telefonszám: 06 30 381 85 95

email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

honlap: https://www.kezmuvesekhaza.hu/

Facebook

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elkötelezett híve a tárgyalkotó népművészet gyakorlásának, értékteremtő, használható alkotások létrehozásának, néprajzi értékeink megőrzésének, továbbadásának. A legfontosabb célunk a régi hagyományok továbbvitele, egyben új tartalommal való megtöltése, ezáltal életre keltése, másrészt új hagyományok kialakítása a szűkebb – tágabb közösség számára. Az egyesület tagsága elkötelezett híve a tárgyalkotó népművészet gyakorlásának, értékteremtő, használható alkotások létrehozásának, néprajzi értékeink megőrzésének, továbbadásának.

Elmondhatjuk, hogy Miskolcon, városunkban, egyetlen civil szervezetként „végzünk” ilyen feladatokat. Székhelyünk a DIÓSGYŐRI NÉPI KÉZMŰVES ALKOTÓHÁZ

Alkotóházunkban aktív szakmai élet folyik, természetesen a nagyközönség igényeit (is) figyelembe véve, így: állandó és időszaki kiállításokat szervezünk, vásárokat rendezünk, élő, naponta látogatható kézműves műhelyeket működtetünk. A népművészethez kapcsolódó más programokat is kínálunk az érdeklődőknek.

Miskolc Diósgyőri városrészének sajátossága, hogy az egyik oldalon egy közel 20 ezer fős nagy lakótelep helyezkedik el, a Szinva patak másik oldalán a felújított Diósgyőri vár és Intézményei, valamit egy nagy családi házas övezet terül el a Bükk – hegység lába előtt.

1
2
3
4
5

Alkotóházunk az említett területek közepén helyezkedik el.

Szakmai életünk és programjaink kialakításánál figyelembe vesszük az itt élők, a környék oktatási intézményeinek, valamint a szomszédságunkban levő Diósgyőri Várba látogató turisták igényeit.

Mesterség bemutatóinkkal, kiállításainkkal folyamatos kulturális látnivalót kínálunk.

Kézműves programjainkat, néprajzi, népművészettel kapcsolatos színvonalas rendezvényeinket elsősorban építő ismeretterjesztésként szánjuk a nagyközönségnek, vagyis értékes elfoglaltságot, szórakozást, kikapcsolódást biztosítunk a közművelődés formáiban.

Évente visszatérő programunk a "Családi hétvégék", Vásárünnepek, Táncházi esték, Nyitott Udvar- Nyitott Műhely c. rendezvényeink, amik rendkívül népszerűek, telt házzal zajlanak.

A "Komplex Népművészeti Alkotótábor" szakmabelieknek minden évben megrendezésre kerül, mellette nyári, napközis jellegű kézműves táborokat is hirdetünk több korosztály részére.

Népi kismesterségre épülő kézműves programjainkkal állandó szereplői vagyunk a Diósgyőri Vár nyári programjainak. Ugyancsak itt rendezik a Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivált, mestereink a Fesztivál elmaradhatatlan résztvevői, a kézműves programok szervezői immár 22. éve.

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület által üzemeltetett Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóház létesítmény adatai

Helye: Miskolc- Diósgyőr

Hrsz: 30503/16

Cím: 3534 Miskolc, Nagy Lajos király út 18.

Az épület helyi védelem alatt áll, 1765 körül épült.

Hasznosítható teleknégyzetméter: 1590

Műhelyek száma: 2

Időszakos műhelyek száma: 3

Időszakos foglalkoztató tér: 1 (szín – műhely néven)

Kiállító terek: 3 (egybenyitható) + 1 (mini-galéria)

Eladótér: 1 (kézműves galéria néven)

Foglalkoztató terem, 15 fős: 1

Közösségi tér, 50 fős: 1

Beépített négyzetméter: 365

Állandó foglalkoztatottak száma: o

Közfoglalkoztatásúak száma: 2

Komfort fokozat: komfortos

Fűtés: vegyes (központi kazán és egyedi gázfűtés)

Vizesblokk: közösségi wc-k, mosdók,

személyzeti zuhanyozó

Tea konyha hideg-meleg vízzel, gáztűzhely,

Gondnoki lakás: komfortos, 38 négyzetméter,

Szálláshely: Ideiglenesen, nyáron 1 – 2 fő részére