4100 Berettyóújfalu, Tavasz körút 10. sz.

Tel.: 06-54/400-146

       06-20/586-01-81

Fax.: 06-54/400-146

Email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  


Elnök: Török Istvánné 30/228-4738

Titkár: Török Zita 30/2996-137

 

 biharmegyeinepmuvegy1

„A tradíciót nem úgy kell őrízni, mint poszt a lőportornyot, hanem mint Vesta szüzek a tüzet, folyton élesztgetni kell, hogy ki ne aludjék!”

A Bihari Népművészeti Egyesület 1993-ban alakult 16 településről 20 fővel. Mára már 30 településről több, mint 180 tagunk van , közülük 70-75-en aktív alkotók, a többiek tiszteletbeli és pártoló tagok, a 27 féle mesterséget művelőknek.

Tagjaink között van csuhé-, szalma -, gyékény-, vesszőfonó, fafaragó, fabútorkészítő, fazekas, bőrműves, szűrrátét-készítő, pipa-, játék-, citerakészítő, gyöngyfűző, hímzők, nemezelő, szövő, mézeskalácsos, hagyományőrző íjász, kovács-díszműlakatos, ötvös, tűzzománc- és népi ékszerkészítő, grillázskészítő és viseletkészítő.

Céljaink:

Az idézetben oly szépen megfogalmazott célt tűztük ki magunk elé – élesztgetni, fenntartani a még meglévő hagyományt és felkutatni a már feledésbe merültet.

  • Olyan közösséget alkotni, amelyben az egyesület tagjai jól érzik magukat, ahol az alkotó kedv élteti az alkotómunkát, az értékek őrzését, ápolását, tovább éltetését.
  • Lehetőséget biztosítani mestereinknek: helyi, regionális, országos kiállításokon való bemutatkozásra,

- a helyi zsűrizéseken konzultációra, megmérettetésre,

- a regionális, országos konferenciákon való tanulásra, tapasztalatcserére,

- tudásunk átadása a kézművesség iránt érdeklődőknek.

A Bihari Népművészeti Egyesület tevékenységei:

  • 1994 óta minden évben szervezünk zsűrizést Berettyóújfaluban, amelyet a Népi Iparművészeti Tanács jeles etnográfusai végeznek (Borbély Jolán, Bakay Erzsébet, Bánszky Pál,V. Szatmári Ibolya) és adnak tanácsot mestereinknek. Ennek és tagjaink aktivitásának is eredménye, hogy 2013-ig számos alkotónk kapott kiemelkedő elismerést. Soraink között tudhatunk 26 népi iparművészt,5 Népművészet Ifjú Mestere, 3 Népművészet Mestere, 10 fő a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termékdíj tulajdonosa és 3 tagunkat Király Zsiga-, illetve Hagyományőrző díjjal tüntették ki.
  • Biztosítottuk tagjainknak a térségi, országos, határon túli bemutatkozásokat. Biharban talán nincs is olyan település, ahol az adott falu, város nagy rendezvényén be nem mutatkoztunk volna, kiállítással, bemutatóval, gyermekjátszóval. pl .: Citerás találkozó Pocsajban, „Apáti- Napok” Körösszegapátiban, „Magyar Napok” Magyarhomorogon, Falunap Zsákán, Lovasnap Furtán, Bihar-Bihor Expo Biharkereszetsen, Számadó napok ,Város napja Berettyóújfaluban stb.
  • Országos rendezvényeken, Szentendrén, Gyulán, Törökszentmiklóson, Nyíregyházán, Debrecenben, Hajdúhadházon, Budapesten vettünk részt.
  • Együttműködési megállapodást kötöttünk az olaszországi Pro Porcia Egyesülettel.

Kiemelt esemény és bemutatkozási lehetőség minden évben a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, amely a kézművesek, a kézművesség legnagyobb ünnepe.

1994 óta veszünk részt e jeles rendezvényen és képviseljük a bihari térség tárgyalkotó népművészetét a tájegységre jellemző viseletben, installációval.

Népszerűsítjük a furtai, a komádi hímzés már-már feledésbe merült motívumait, a mára újra felfedezett bihari szűrt, szűrrátétet, és alkotóink egyéb gyönyörű portékáit.

Több hívást is kaptunk határon túlról, illetve testvérvárosunkból is. Így állítottunk már ki Nagyváradon, az olasz testvérvárosunkban, Porciában is, eljutottunk Svédországba, Németországba és Luxemburgba is. Alkotóházunkban – amelyet ingyenes használatra kaptunk Berettyóújfalu Önkormányzatától – biztosítottak a feltételek a különböző kézműves foglalkozásokhoz. Az agyagozást, a kosárfonást, a szövést, az ötvösséget, a nemezelést stb. szakkör, illetve tanfolyam keretében ismerhetik meg mestereinktől az érdeklődők. „Ünnep-Elő” foglalkozásainkra nagy létszámmal jelentkeznek a térség pedagógusai. Népszerűek táboraink is, a gyermek alkotótábort 20 éve szervezzük nagy létszámú résztvevővel, az Országos csuhéfonó tábort 16 éve, a jelentkezőket a pályázat útján nyert nyári szálláshelyeinkben tudjuk vendégül látni.

A „Kitesszük a szűrét” címet kapta a 2 évente megrendezendő konferenciánk, amely a kisbunda, szűr, viselet tematikát foglalja magában. Terveink között szerepel a téma bővítése a nemezzel-viselet, lakáskultúra, használati tárgyak kategóriákban kiírt pályázattal.

Kapcsolatainkra az együttműködés, a nyitottság jellemző, így rendszeresen találkozunk a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel, Berettyóújfalu Önkormányzatával, regionális és országos népművészeti egyesületekkel, a Hagyományok Házával, Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületével.

Tesszük mindezt azért, hogy Bihar szellemi-tárgyi kultúráját, kézműves hagyományait megőrizzük, megszerettessük és átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy a „lángot” ők „őrizzék ” és „élesztgessék” tovább.


Forrás:

 http://www.berettyobne.hu/

 https://hu-hu.facebook.com/egyesulet.biharinepmuveszeti