There are no translations available.

Cím: 8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 11.

Telefon: 30- 611-0242

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Varrótű 1b

Varrótű 2b

Varrótű 3b

Varrótű 4b 

2008-ban Varrótű Tanoda néven nyitott műhelyt alakított ki Cz. Tóth Hajnalka, a Népművészet Mestere, népi iparművész, ahol saját gyűjtéséből a Bakony és a Balaton-felvidék népi hímzései mellett a magyar népművészet gazdagságát, sokszínűségét bemutató kiállítás látható. Megtekinthetjük a Sárköz gyöngyeit és a Balaton-mellék írott tojásait is. A műhelygaléria – látogatottsága, népszerűsége révén – felkerült Magyarország kulturális térképére. A több, mint negyven év alatt készült alkotásokon keresztül bemutatja a magyar hímzéskultúra sokszínűségét. A kiállított alkotások nem csak Veszprém megye hímzéskultúrájából adnak átfogó képet, más vidékek hímzéseiből is számos feldolgozás született. Szabadrajzú fehérhímzések, gyapjúhímzések, szálszámolásos munkák és elsősorban a dunántúli úrihímzések láthatók a gyűjteményben, amelyek egy olyan művész munkái, aki eredményes kutatómunkájával a Bakony, a Balaton-felvidék népművészetének szakértőjévé vált.

A műhelyben található gyöngyékszerek a Sárköz gazdag gyöngyhagyományával ismertetik meg az érdeklődőket, akik a változatos gyöngygallérok, csaffringok, szorítkók mellett ma is hordható gyöngymunkákat is találnak.

A Tanoda azonban nem csak kiállítás, hanem igazi népművészeti műhely is. Itt működik a Gránátalma hímzőkör, amely rendszeresen vesz részt népművészeti pályázatokon (a XXII. Országos Textiles Konferenciához kapcsolódó „Születéstől a gyermekszobáig” témában meghirdetett pályázaton II. díjat nyert). A Varrótű Tanoda minden nyáron népművészeti tábort hirdet fiataloknak, így örökítve tovább a hímzés és a gyöngyfűzés népi kultúráját. A szervezett táborokon kívül is lehetőség van arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a magyar népi iparművészet ezen szeletével, egyedi bemutatókon vehetnek részt az érdeklődők, amelyek során nem csak a kiállítás tekinthető meg, hanem ízelítőt kapnak a hímzések, gyöngyékszerek készítésének folyamatából is.

 

Forrás: Varrótű Tanoda