There are no translations available.

1011 Budapest, Fő u 6.

Nyitva tartás:

Kedd-szombat 10.00-18.00

 

HH1b

HH2b

HH3b

 

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2001. január elsején alapított. A Hagyományok Háza szolgáltató központ. Három nagy egysége eltérő eszközökkel, de egyazon céllal és elkötelezettséggel várja a népi kultúra, a hagyomány iránt érdeklődő nagyközönséget és a szakmabelieket, akik útmutatásért, vagy segítségért keresik fel intézményünket.

 

Egységei: Magyar Állami Népi Együttes, a Lajtha László Folklórdokumentációs Könyvtár és a Népművészeti Módszertani Műhely, mely a hagyományos paraszti kultúrát közvetíti a mai kor embere számára is élhető műveltségként.

 

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma egyedülálló, folyamatosan fejlődő, országos gyűjtőkörű szakmúzeum. Legfontosabb feladatunk a gyűjtemény gerincét adó mintegy kilencezer muzeális értéket képviselő tárgyi anyag kiállítása, raktározása, őrzése, állagvédelme. Ennek az anyagnak egy része letétben, vidéki gyűjteményekben, tájházakban található (3709 db). A gyűjtemény zömét szőttesek, hímzések, fa- és csontfaragások, a népi fazekasság termékei teszik ki, de kisebb számban tartalmaz még csipkét, népviseleti babát, kosár- és fonott árut, bútorokat, fémműves tárgyakat, bőr készítményeket, kékfestő textíliákat, hímes tojásokat is. A múzeumi gyűjtemény gyarapítása, tudományos feldolgozása szorosan kapcsolódik a népi iparművészettel kapcsolatos állami feladatok végrehajtásához: ez a népi iparművészeti tárgyak zsűrizése, valamint a különböző szakágakban pályázatok kiírása, lebonyolítása és kiállítások rendezése. Számítógépes nyilvántartása országos áttekintéssel rendelkezik a népi iparművészeti alkotásokra, illetve a Népi Iparművész címmel rendelkező alkotókra, akik (1766 alkotó) közül 1322-en a mai napig dolgoznak. A múzeum célja olyan tudásközpont létrehozása, ahol a vizuális, manuális oktatás–nevelés a Kárpát-medence népeinek, népcsoportjainak, vallásos közösségeinek népművészeti hagyományát, megújuló tárgyalkotó folyamatait tekinti kiindulási alapnak.

 

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában (1011 Budapest Fő u. 6) található Nyitott Műhely egy olyan különleges hely, ahol bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük a kortárs népművészet, népi iparművészet mesterségeit, alkotófolyamatait. A látogatók közvetlenül a mesterektől ismerhetik meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket. A műhelyben szalma-, csuhé- és gyékényfonók, gyöngyfűzők, hímzők, kosárfonók, nemezkészítők, szűrrátétkészítők és szövők dolgoznak, és tartanak naponta a múzeumi nyitvatartási időben bemutatót az egyéni és csoportos látogatók számára.

 

Egyszerre több alkotó is dolgozik a műhelyben, így a betérők egy látogatás alkalmával különböző mesterségek fortélyait ismerhetik meg.

 

A műhely látogatása díjtalan!

 

Belépőjegyek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállításaira: 600 Ft, nyugdíjas és gyermekkedvezmény: 300 Ft