There are no translations available.

email This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

telefon +36-30-6279905

facebook www.facebook.com/jnszmegyeinepmuveszwetiegyesulet

adószám 19216076-1-16

számlaszám 11745011-20113795-00000000

 

 

Népi Kézműves Alkotóházak Nyitott Hétvégéje 2016 3b szolnokinepmuv1b

szolnokinepmuv2b

 

SZERVEZET CÉLJAI

 

A tárgyalkotó népművészet és a népi kézművesség hagyományainak, szellemi értékeinek és technikai tapasztalatainak felelevenítése, megőrzése és továbbörökítése.

 

NÉHÁNY REPREZENTATÍV TEVÉKENYSÉG A KÖZELMÚLTBÓL

Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. Országos Hétvégéjéhez csatlakozott egyesületünk a tiszavárkonyi Népművészeti Alkotóházba megvalósított programokkal 2015. március 26-án.

Népi hímzők megyei bentlakásos továbbképzése Jászberényben.

Időpont: 2015. május 18-20.

Műhelygalériát működtetünk május 20-tól október 15-ig az Alkotóházban, ami az egyesületi tagok munkáinak időszakos kiállítása.

Országos konferenciát szervezünk 2015. május 29-30-án, Szolnokon a „Mában élő tegnap és holnap III., avagy a szálasanyagok fonásának kultúrája napjainkban” címmel.

Időpont: 2015. május 29-31.

Kézműves foglalkozásokat, bemutatókat, előadásokat tartunk (a tagok vezetésével) székhelyünkön és kistelepüléseken, illetve óvodás, általános és középiskolás, valamint felnőtt csoportokat fogadunk a tiszavárkonyi Alkotóházban, tavasztól késő őszig igény szerint.

Kézműves tábort szervezünk iskolások részére, illetve táborokat fogadunk július-augusztusban, hagyományos falusi disznótorok tartását vállaljuk, csoportos igénylés esetén november közepétől.

A Nemzeti Művelődési Intézet Megyei Irodájával kötött határozott idejű szolgáltatási szerződés alapján az „Újra öltünk, örökítünk” program keretében három településen (Jánoshida, Jászfényszaru és Kunmadaras) Hímző Szakkör vezetését végzi az egyesületünk.

Szakmai tanácsadással is elősegítjük, hogy minél több alkotó megmérettesse magát az „ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET” Regionális és Országos Népművészeti Kiállításon.

A tárgyalkotó népművészet és a megye kézműves hagyományainak megismertetése és az egyesület tevékenységének népszerűsítése érdekében 2015-ben is ott lesznek az egyesület tagjai az országos, regionális, megyei és települési jeles napokon és a Mesterségek Ünnepén.

ELMÚLT ÉVEKBEN ELÉRT EREDMÉNYEK

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület 1984 decemberében alakult meg. 2004 óta közhasznú szervezet. A 30 évvel ezelőtt megalakult Egyesület tagsága a megalakulás után úgy határozott, hogy Alkotóházat hoz létre. Tiszavárkony településen épült fel az egyesület Népművészeti Alkotóháza, mely 1989 óta működik. Az Alkotóházban végzett tevékenységek közül legfontosabbak a játszóházak, kézműves bemutatók és foglalkozások, a táborok szervezése és más jellegű hagyományok (falusi disznótor) ápolása.
Minden évben ott vagyunk a tárgyalkotó népművészet kiemelkedő seregszemléjén, a Mesterségek Ünnepén. Ott vannak tagjaink a megyén belül rendezett népművészeti vásáron, illetve jeles alkalmon is (Jászberény, Karcag,). Felkérésre rendszeresen tartunk kézműves bemutatókat a települési, intézményi rendezvényeken. Az országos szakági konferenciák (hímzők, szövők, kovácsok) és kiállítások résztvevői az egyesület alkotói. Munkaszervezetünk, alkalmazottunk nincs. A tagok munkájával és önkéntesek segítségével valósítjuk meg egyesületi célkitűzését. Önkénteseket fogadó szervezet vagyunk.

Forrás:  http://adhat.hu/szervezet/jasz-nagykun-szolnok-megyei-nepmuveszeti-egyesulet